miercuri, 7 martie 2012

Gradina de primavara

Zilele frumoase și călduroase încep să-și facă simțită prezența. Oficial, primăvara plutește în aer. Soarele este tot mai îndrăzneț, iarba tot mai verde și oamenii tot mai zâmbitori.
În luna martie este momentul să te ocupi intens de grădina casei tale, dacă vrei ca la vară să te răsfeți printre flori și verdeață. Lucrările pe care le poți face acum sunt numeroase și foarte importante pentru lunile care urmează dar și pentru recolta din toamnă.
Pregătirea solului este o acțiune primordială. Înainte de a-l planta cu flori, iarbă sau pomi trebuie curățat de frunze, lemn înghețat, bulbi morți, rădăcini de buruieni, pietre sau alte resturi. Și pentru că gerul și-a lăsat amprenta asupra lui, pământul are nevoie să fie săpat și aerisit.
Dacă ai un gard viu în curte acum este momentul să-l cureți foarte bine și să-l tunzi. Pomii fructiferi, copacii, arbuștii și trandafirii au nevoie de același tratament. Pe de altă parte, dacă vrei să plantezi pomi fructiferi, arbuști sau conifere, prima lună din primăvară este cea mai propice.
Nu uita de gazon. Îngrijirea sau însămânțarea acestuia sunt necesare în luna martie. Pentru renovarea gazonului tunde iarba când depășește 5 cm și fertilizează pământul.
Chiar dacă solul este încă rece poți alege o zi călduroasă pentru plantarea semințelor de legume sau diferite soiuri de flori. Aplică îngrășăminte asupra plantelor existente dar și peste terenul liber.
Dacă vrei să ai la toamnă fructe din propria recoltă îngrijește-te de pomii fructiferi în mod special. Înainte de a înmuguri este necesară curățirea lor de crengile uscate, întreținerea coroanei sau chiar tăierea ramurilor peste o anumită lungime (prun, cais, piersic).
Igienizează livada. Pe lângă îndepărtarea frunzelor uscate și a ramurilor căzute pe jos trebuie să răzuiești trunchiurile pomilor cu o perie pentru distrugerea dăunătorilor. Varul aplicat apoi va distruge ouăle insectelor care au hibernat în scoarță, împiedicând totodată formarea mușchilor.
Dacă abia te-ai mutat la casă și te gândești la amenajarea unei grădini, primăvara este ideală pentru stabilirea unui plan. Cel mai bine este să apelezi la o firmă de arhitectură peisageră – îți va crea un spațiu verde, va grupa plantele în cea mai avantajoasă ordine și va construi o minunăție de grădină de care te vei bucura începând cu luna aprilie până în octombrie.
Luna martie trece foarte repede iar lucrările pe care le execuți acum sunt prețioase. Curățenia de primăvară îți ocupă ceva timp dar de ea depinde aspectul grădinii în lunile care urmează. Totuși, între reprizele de lucru bucură-te de curcubeul parfumat oferit de florile care acum sunt regine: zambile, ghiocei, lăcrămioare, narcise, frezii.
 www.targdemesteri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu